Tuulilasin kuntoon vaikuttavat ikä ja ajetut kilometrit

Auton ikääntyessä ja kilometrimäärän noustessa tuulilasi altistuu monille tekijöille, jotka voivat vaikuttaa sen kuntoon. Naarmuttava hiekkapöly ja huonokuntoisista teistä irtoavat kivet vaurioittavat tuulilaseja, mikä johtaa lisääntyvään korjaustarpeeseen sekä liikenneturvallisuuden heikkenemiseen. Kirkkaasti turvallisin -tuulilasitarkastusten tarkoituksena on lisätä autoilijoiden tietoisuutta autojensa tuulilasin kunnosta sekä vaurioiden ja hankaumien vaikutuksesta liikenneturvallisuuteen.

Kampanjan toteutuksesta vastasivat autoalan opiskelijat, jotka tarkastivat kiirastorstaina, pitkänäperjantaina ja pääsiäismaanantaina veloituksetta autoilijoiden tuulilaseja kuudella ABC-asemalla eri puolilla Suomea. Tarkastuksessa kartoitettiin halkeamat, kiveniskemät sekä lasin kuluneisuus ja lopuksi autoilijat saivat palautteen sekä mahdollisen korjaus- tai vaihtosuosituksen tuulilasille.

Kampanjan aikana tarkastettiin yhteensä 2089 tuulilasia.  Korjausta suositeltiin 490 autolle, mikä on 138 autoa vähemmän kuin edellisvuonna. Kiveniskuja löytyi yhteensä 38,9 prosentissa tutkituista autoista, ja halkeamia 15,3 prosentissa autoista. Vain alle puolet (47,7 %) tarkastetuista tuulilaseista oli kunnossa.

- Olemme olleet yhdessä tekemässä Kirkkaasti Turvallisin tuulilasikampanjaa jo seitsemän vuotta. Kampanjan aikana saamme kerättyä tärkeää tietoa muun muassa ajoneuvojen lasituksen kunnosta. Suurta huolta herättävät varsinkin kuluneet ja naarmuttuneet tuulilasit. Ne luovat suuren turvallisuusriskin varsinkin auringon, ajovalojen tai katuvalaistuksen aiheuttaman heijastuksen heikentäessä kuljettajan näkymää, kertoo Saint-Gobain Glass Finlandin liiketoimintajohtaja Tommi Lehtovirta.

Tuulilasin kuntoon vaikuttaa suoraan ikä. Kuluneet tuulilasinpyyhkijät ja katupöly kuluttavat tuulilasin pintaa. Talvisin jäiset tuulilasinpyyhkijät ja jään poisto lasista naarmuttavat tuulilasia. Vauriot eivät katso ajoneuvon kokoluokkaa.

- Vaikka isommat autot suuremman tuulilasin puolesta tarjoavat paremman maalitaulun kiveniskuille, ajoneuvon koolla ei kuitenkaan näytä olevan merkitystä. Kuluma ja olosuhteet eivät myöskään katso kokoluokkaa. Suhteessa eniten vaurioituneita tuulilaseja oli taajamassa ja maantiellä pääsääntöisesti ajavilla, jossa vaurioituneita ja ehjiä tuulilaseja oli lähes puolet ja puolet, Autoalan Keskusliiton tekninen johtaja Jouko Sohlberg toteaa.

Kun tarkastellaan tuulilasien kuntoa ajokilometrien perusteella, havaitaan mielenkiintoisia näkökulmia erityisesti yli 51 000 kilometriä vuodessa ajetuilla autoilla. Tässä ryhmässä tuulilasit ovat yllättävän hyvässä kunnossa, mikä voi olla osittain seurausta tiheämmästä huoltotahdista ja tahdosta pitää ajoneuvo turvallisena.

Kirkkaasti Turvallisin -tuulilasikampanja on Autoalan Keskusliiton, Saint-Gobainin, Autoliiton, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ja Onnettomuustietoinstituutin (OTI) yhteinen liikenneturvallisuuskampanja. Kampanjalla lisätään autoilijoiden tietoisuutta tuulilasin kunnossapidon tärkeydestä. Tuulilasitarkastuksilla kerätään hyödyllistä seurantatietoa liikenteessä olevien autojen tuulilasien kunnosta. Tuulilasitarkastukset tehtiin nyt seitsemättä kertaa. Vuosina 2020 ja 2021 ei tehty tarkastuksia koronapandemian vuoksi.

Lisätietoja

tekninen johtaja Jouko Sohlberg, Autoalan Keskusliitto ry, p. 0400 904 003
liiketoimintajohtaja Tommi Lehtovirta, Saint-Gobain Glass Finland, p. 040 182 8692
viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen, Autoliitto, p. 040 751 1173
liikenneturvallisuuspäällikkö Esa Räty, Onnettomuustietoinstituutti, p. 040 922 1365
ylitarkastaja Tatu Siivonen, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, p. 029 534 5517

LIITE: Kirkkaasti turvallisin -tuulilasiprojektin 2024 raportti

www.kirkkaastiturvallisin.fi